fallback

Строежът на пътя до Благоевград започва от пролетта

Строителството продължава и без кабинет, коментира шефът на Пътната агенция.

27.02.2013 | 14:02

Строителството на магистрала "Струма" в участъка между Дупница и Благоевград започва през пролетта и ще бъде завършен за близо две години, заяви днес на пресконференция днес шефът на Пътната агенция Лазар Лазаров, след като подписа договор за изпълнение с консорциум Струма - Лот 2" (съдружие между "Главболгарстрой", "Пътстрой 92", италианската "Импреза"). Изграждането ще струва 359 млн. лева, осигурени от бюджета и от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Изпълнението на големите инфраструктурни проекти продължава, въпреки оставката на кабинета. Пътната агенция има сключени договори с изпълнителите и по никакъв начин не се влияе от политическата обстановка, обясни Лазаров.

Всяка фирма е наясно, че при закъснение на срока ще плаща неустойки и дори може да се стигне до прекратяване на договора, допълни в отговор за Bulgaria On Air строителният министър. "Следим изкъсо поведението на строителите и няма да се поколебаем да заведем съдебни искове, за да защитим интересните на държавата и на Брюксел".

Павлова опроверга информация в медиите, че можело да се наложи да връщаме пари на Европейската комисия, заради забавянето на строежите на магистралите "Тракия" и "Струма".

Към момента строежът в последния участък от магистрала „Тракия“ при Карнобат е завършен на 75 процента, има известно забавяне, но ще бъде наваксано до планирания срок за пускане - 1 юни, уверява министърът. Държавата нямала задължения към изпълнителя нa обекта "Тракия IV" ДЗЗД. Оттам пък уверили с писмо, че се разплащат с подизпълнителите и нямало поводи за протести, както стана в началото на годината.

Фирмите може да бъдат спокойни за финансирането, след като вчера стана ясно, че Европейската комисия е одобрила 274 милиона евро за довършване на между Долна Диканя - Благоевград и Сандански – Кулата, както и за подготовката на ремонта в Кресненското дефиле. Тази сутрин Павлова лично е информирала Бойко Борисов в болницата, че вече няма как да пропаднат договорените средства.

fallback
Още от България
fallback