Фандъкова иска временно спиране на дела за неплатено парно

Общината включва граждани в разработването на програма за "Топлофикация".

26.02.2013 | 12:45
Фандъкова иска временно спиране на дела за неплатено парно
Фандъкова иска временно спиране на дела за неплатено парно

Столична община обмисля временно да бъдат спрени дела на "Топлофикация" срещу граждани, докато се установи дали са коректни сметките, заяви днес кметът Йорданка Фандъкова. Тя се срещна с организаторите на протестите в столицата срещу политиката на монополите.

Кметицата е информирала активистите, че е взето решение избрани от тях представители да се включат в изработването на мерки за подобряване работата на дружеството. Върху тази задача от миналата седмица работят екип от учени на Техническия университет. Предложението с мерките ще бъде готово до два месеца.

В деловодството на общината е постъпило заявление за организиране на мирно шествие на 3 март срещу политиката на общинското парно, съобщи Фандъкова, която е говорила с гражданите да няма ексцесии, да съгласуват маршрута и всичко да протече нормално.

Общината ще обжалва излязло вчера съдебно решение, с което се обявяват за незаконни винетните стикери за живеещите в центъра на София и зелената зона, съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Съдебният състав на Административния съд анулира и правомощията на Центъра за градска мобилност. Дружеството вече не можело да издава винетки, да слага скоби, да контролира паркингите със служебен абонамент, както и да използва паяк, ако е блокиран друг шофьор.

Окончателното решение ще вземе Върховният административен съд, до тогава приетата наредба остава в сила. Синята и зелената зона бяха въведени от 1 септември, а от 1 октомври важат правилата за живеещите в центъра, които трябва да купуват винетен стикер, за да паркират до дома си. В синята зона се паркира за 2 лева на час, а в зелената - за 1 лев.