fallback

ГЕРБ върна мандата за съставяне на нов кабинет

Президентът следва да предложи на следващите по сила парламентарни партии.

25.02.2013 | 13:12

Премиерът в оставка Бойко Борисов върна мандата на президента за съставяне на нов кабинет. От управляващата партия още в петък заявиха, че не смятат да се възползват от правото, няма да подкрепят нов кабинет, както и да участват в служебен.

По закон сега следва президентът да предложи на следващите по сила парламентарни партии  – БСП и  ДПС.

Нека Станишев и Доган да съставят служебния кабинет до провеждането на изборите, аз поемам ангажимента да осигуря присъствието на 20 депутати от ГЕРБ, за да се гарантира нормалната работа на парламента, заяви след срещата Бойко Борисов.  „Ще излъчим 20 народни представители чрез жребий, защото огромно желание няма да има, за да подкрепят едно такова управление,” коментира председателката на правната комисия в парламента Искра Фидосова.

Премиерът в оставка заяви още, че не се притеснява да се яви на избори, организирани от БСП и ДПС.  "Ако Станишев и Доган вземат властта за тези два месеца, така няма да се заметат следи, както те казват".

Борисов очаквал от следващите управляващи да попълнят състава на ДКЕВР, да вдигнат доходите на хората и да разбият монополите.

След многохилядния протест в София вчера, Плевнелиев усилено обмислял да предложи още на днешната среща да бъде съставен не служебен, а експертен кабинет. По неофициална информация смятал да прехвърли голяма част от своите възлови съветници и секретари. В медиите се заговори, че премиер може да стане главният секретар на президентството Екатерина Захариева, която му беше заместник- министър в регионалното развитие, а бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев да оглави вътрешното министерство.

В правосъдното министерство най-вероятно ще се премести един от юридическите секретари на Плевнелиев – Росен Кожухаров, а в социалното - секретарят му Деяна Костадинова. Шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов е спряган за земеделски министър.

"Не коментирам слухове, когато дойде време, ако се наложи, ще кажа кой може да е в него", отговори държавният глава. В сряда ще бъде връчен мандат на БСП, ако откажат в петък на ДПС. В случай на пореден отказ, Плевнелиев ще обяви в понеделник приоритетите на служебния кабинет.

Депутатите трябва да останат на работа и да се създаде експертно правителство, не бива да бягат от отговорност, заяви тази сутрин един от организаторите на бунта срещу електроразпределителните дружества Янко Петров.

На същата позиция е и бившият премиер Иван Костов, според когото съществуващите в момента закони не са пригодени за борба с монополите. Той предлага да се премахне мандатът на контролните органи и да се назначат изцяло нови хора. Цялата процедура можела да стане за около три седмици. "Никой няма да спечели, ако днес ГЕРБ върне мандата на Росен Плевнелиев. Правилното решение е следващите няколко месеца експертите да реализират исканите от протестиращите промени", смята Костов.

Парламентарните избори ще са най-рано в края на април или средата на май, стана ясно миналата седмица след проведена среща между лидерите на партиите в парламента с държавния глава.

fallback
Още от България
fallback