ОП искат право на "Неизбежна отбрана" при всяко влизане с взлом в имот

Промените целят намаляване на престъпността, както и осигуряването на по-голяма защита на жертвите

08.05.2019 | 13:01 Редактор: Иван Берберов
ОП искат право на

Депутатите от "Обединени патриоти" предложиха промени в Наказателния кодекс, касаещи понятието "Неизбежна отбрана".  Те искат да разширят понятието, тъй че да може човек да се защитава вкъщи, ако бъде нападнат. И взимат предвид дребните нападения и кражби по малките населени места. 

Това стана в първия работен ден на народните представители след великденската ваканция. Откриването на седмата сесия на парламента бе тържествено, но залата бе полупразна, тъй като бойкотиращите депутати от БСП отново липсваха. Депутатите от ДПС също ги нямаше. Така, кворумът беше на кантар. 

Според сега действащите текстове право на неизбежна отбрана има собственикът, когато в жилището му е проникнато с насилие или взлом. С предлаганата нова формулировка "противозаконно влизане в жилище" ще се разшири приложното поле на разпоредбата, като в него ще влязат и измамата, заплахата, влизането през отворен прозорец или чрез използване на шперц.

Измененията предвиждат и да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

Законопроектът цели намаляване на престъпността, както и осигуряването на по-голяма защита за лицата, които стават жертва на посегателства. Промените се налагат заради зачестилите случаи на нарушаването на неприкосновеността на частната собственост и застрашаването на живота на хората, мотивират се вносителите.

Поправките в Наказателния кодекс касаят и санкциите за маловажни кражби. Според сегашните текстове, ако стойността на кражбите е до две минимални работни заплати /1100 лева/, може да се приключи производството с глоба между 100 и 300 лева. Патриотите предлагат стойността на кражбата да бъде намалена на една минимална работна заплата, а санкцията да скочи от 500 на 1000 лева.

В момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си, настоя Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

От ГЕРБ подкрепиха предложенията на "Обединени патриоти", но изразиха и някои резерви. Затова настояват за сериозно обсъждане на въпроса и поискаха максимален срок за предложения между първо и второ четене.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК