fallback

Десетки хиляди протестираха в цялата страна

Плевнелиев освиркан в София, недоволните не искат срещи с него, а отпадане на дела за неплатени сметки.

24.02.2013 | 13:23

(Обновена в 15.30)

Десетки хиляди недоволни от високите сметки за ток и парно излязоха в цялата страна за поредния протест. Четири лъча преминаха по улиците на София. Единият тръгна по обяд от Министерството на икономиката, а другият – от Орлов мост, третият е срещу банковия произвол, а последният е организиран от ВМРО. Всички протестиращи се събраха пред Народното събрание.

Президентът Росен Плевнелиев се появи пред събралите се недоволни граждани и беше бурно освиркан. Качен на подвижна трибуна пред събралата се тълпа, той успя да каже единствено, че им благодари за изготвената декларация с искания. В нея е посочено, че протестиращите не искат да водят преговори с държавния глава или политически партии при формирането на служебния кабинет, а да отпаднат делата на частните енергийни компании и топлофикациите срещу граждани за неплатени сметки. Друго ключово искане е Народното събрание да не бъде разпускано, за да може депутатите да изпълнят исканията на недоволните граждани. Към момента обаче нито една партия не е заявила готовност да сформира кабинет в рамките на 41-вото Народно събрание.

Държавният глава информира, че на 26 февруари ще свиква Консултативния съвет за национална сигурност. На заседанието ще бъдат обсъдени рисковете и заплахите за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза.

Краят на протестите в столицата беше сложен около 15.30 часа, а присъстващите се разбраха да се съберат отново в понеделник пред сградата на парламента.

Във Варна над 40 хиляди души се включиха в националния протест. Само 10 хиляди се събраха пред пред сградата на община Варна. Те искаха оставката на кмета Кирил Йорданов, който управлява града вече четвърти мандат. В кметството Йорданов влиза през 1999, когато е подкрепен от 27 политически партии и сдружения. На последните местни избори-през 2011, зад кандидатурата му за кмет застава ГЕРБ. Тогава Йорданов печели 59.1% от гласовете срещу основния си опонент Веселин Марешки, за когото останаха 40.9%.

В центъра на Пловдив събраха 15 000 и изгориха копие на Конституцията с искане да бъде променена. Макар и с много по-малка численост, викове "Мафия!" и "Вън на ЕРП-тата!" огласиха още улиците Велико Търново, Благоевград, Стара Загора, Пазарджик, Перник и Търговище.

Освен в България, протести организираха и българите, живеещи в Атина, Дюселдорф, Лондон, Дъблин и Мадрид. Тези, които нямаха възможност да присъстват на мирните демонстрации, бяха призовани да запалят свещ или да напишат плакат, да се снимат до него и да публикуват снимките във Facebook. 

fallback
Още от България
fallback