fallback

Военни излизат на протест срещу пенсионна реформа

Близо 1500 военнослужещи са напуснали армията за няколко месеца.

23.02.2013 | 09:34

(Обновена в 13.50)

Около 200 души се включиха в протеста на военните в столицата днес. С мирно шествие под надслов „За България, за Българската армия" служителите в армията изразиха недоволството си срещу промените в социалното осигуряване в сектора.

Военните тръгнаха от паметника на Незнайния воин в София в 11 часа. Преминаха пред храм-паметника „Александър Невски” и приключиха протеста си пред сградата на бившия партиен дом на площад „Независимост” около 12.30 днес.

Военните заявиха, че искат бързо и в най-кратки срокове да бъде подобрено материалното осигуряване на служителите в армията. Протестиращите изразиха недоволство и срещу приетите в края на 2012 пенсионни промени  за сектора. Поправките увеличиха стажа и пределната възраст за пенсиониране на служителите в армията. Така например, служителите от младшия състав вече се пенсионират на 52 години при минимална служба 27 години, вместо 25 години. За старши и висши офицери възрастта за пенсиониране стана 54 години. Обезщетението при напускане на служба остана 20 работни заплати. В резултат за малко повече от два месеца около 1500 военнослужещи са напуснали армията.

От офицерската легия "Раковски", които организираха протеста, предлагат да се въведе пет години гратисен период за въвеждането на тези промени или когато военен достигне стажа за пенсиониране, до навършване на изискваните години да взема процент от полагаемата му се пенсия.

Военните подчертаха, че протестът им не е политически.

„Призоваваме всички бъдещи хора, които ще дойдат на власт, да не правят опити да разделят партията и народа”, заяви председателят на офицерската легия "Раковски" майор Иван Милов.

fallback
Още от България
fallback