fallback

Изборите може да се проведат най-рано в края на април

Според президента Росен Плевнелиев трудно ще бъде постигнат консенсус за съставяне на служебен кабинет.

22.02.2013 | 17:30

(Обновена в 18.10)

Изборите може да се проведат в края на април или средата на май, заяви президентът Росен Плевенелиев след продължила повече от три часа среща с представители на водещите парламентарно представени партии. „Проведохме открит диалог. Очевидно вървим към съставяне на служебно правителство. Възможностите на 41-вото Народно събрание се считат за изчерпани,“  заяви Плевнелиев. Неговата преценка е, че ще е много трудно да бъде постигнат консенсус сред парламентарно представените партии. В този смисъл усилията ще бъдат насочени към „завършване на работата на парламента.“

Държавният глава подчерта, че през следващата седмица ще бъдат предприети действия за осигуряване на нормалната работа на евентуално служебно правителство. „В понеделник връчвам мандат на ГЕРБ, следват - БСП и след това-ДПС,“ обяви още държавният глава.

Преди началото на консултациите при президента лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че „единственият правилен изход за страната е формирането на служебно правителство.“ Условието, което поставят червените е, служебният кабинет да не бъде копие на този в оставка.

По-рано през деня от "Синята коалиция" обявиха, че няма да участват в служебното правителство.

„ДПС няма да приеме мандат за съставяне на правителство, защото националния интерес изисква бързи избори,“ заяви пред президентството Лютви Местан.- „Препоръчваме на всички парламентарни групи да откажем мандата, за да спестим време, защото страната трябва да се управлява от легитимно правителство“. Местан уточни, че по Конституция служебният кабинет е легитимен, но в него трябва да участват експерти, които нямат връзка с една  или друга партийна централа и за които да няма съмнения, че се влияят от определени корпоративни интереси.

Яне Янев заяви пред журналисти, че оглавяваната от него партия настоява за промени в Конституцията и свикване на Велико народно събрание.

Представителите на „Атака“ отказаха да участват дори в консултациите заради несъгласие с модела на формиране на служебен кабинет.

Преди ден Плевнелиев обяви, че заедно с лидерите на водещите парламентарни партии ще бъде сформиран обществен съвет с участието на протестиращи, работодатели, синдикати и браншови сдружения. Идеята е всички да бъдат събрани на едно място, за да няма обвинения за задкулисни игри. Освен за гражданско присъствие, Сидеров настоява консултациите да се проведат не в президентството, а на място, където да присъстват всички медии. В противен случай протестите трябвало да продължат и да се стигне и до оставката на държавния глава."Нямам никакво доверие на президента, затова трябва да има обществен натиск. И следващата вълна от протести трябва да бъде насочена срещу него", защото той сега държи козовете, заяви Сидеров.

Оставката на кабинета изигра лоша шега на протестиращите. Всичко можеше да се размине тихо с няколко изменения в Закона за енергетиката, а сега поправките ще се отложат поне с 4-5 месеца, коментира  омбудсманът Константин Пенчев.

fallback
Още от България
fallback