fallback

Гроздан Илиев бе избран за конституционен съдия

След два неуспешни опита и няколко месеца закъснение е попълнена парламентарната квота.

22.02.2013 | 10:06

Народното събрание избра Гроздан Илиев за конституционен съдия след две неуспешни номинации. С гласовете на 117 народни представители, 11 "против" и двама въздържали се, днес най-после беше попълнена парламентарната квота в Конституционния съд.

Изборът трябваше да приключи още през ноември, но след разразил се скандал около първия кандидат - Венета Марковска, президентът си тръгна от церемонията в знак на несъгласие и не се стигна до клетва. Вторият номиниран - Галя Гугушева, се оттегли след подадени сигнали срещу нея в парламента. Другите избрани членове на съда са Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов, които без проблем положиха клетвата. 

Около кандидатурата на Илиев нямаше никакви разисквания и спорове при днешното обсъждане в пленарна зала. Гласуването е минало бързо, защото в парламентарната правна комисия не са постъпвали други номинации, както и компрометиращи сигнали. Въпреки това, опозицията отказа да подкрепи кандидата. БСП и ДПС изобщо не участваха в гласуването, а от "Атака" и Синята коалиция се обявиха "против".

Издигането на кандидатурата ми за съдия в Конституционния съд, макар и направено от най-голямата партия в момента - ГЕРБ, не е обвързано с политически ангажимент, обясни Гроздан Илиев. Той подчерта, че не би си позволил такова поведение, защото би влязло в противоречие със Закона за съдебната власт. В него ясно е записано, че който заеме тази длъжност няма право да членува в партия или да извършва политическа дейност.

Новоизбраният съдия, който досега заемаше поста заместник-председател на Върховния касационен съд, изрази задоволство, че Конституционният съд вече ще може да функционира нормално, тъй като е важно за предстоящите парламентарни избори. Именно там могат да се обжалват резултатите от вота.

ВИЗИТКА: Гроздан Илиев влиза в съдебната система като прокурор в Елин Пелин през 1974, впоследствие се преквалифицира във военен съдия до 1989. След девет години става съдия във Върховния касационен съд, а от 2009 е ръководител на Наказателната колегия в съда.

fallback
Още от България
fallback