Прокуратурата вдигна мерника на Миню Стайков за 2 европрограми

Ще го разследват за измами по проекти за развитие на селските райони и развитие на лозята

03.05.2019 | 17:45 Редактор:
Прокуратурата вдигна мерника на Миню Стайков за 2 европрограми
Прокуратурата вдигна мерника на Миню Стайков за 2 европрограми

Бизнесменът Миню Стайков отново на прицела на прокуратурата. Този път заради измами по две европрограми - за развитие на селските райони и развитие на лозята. 

Проектите са представени и одобрени през 2014-2015 година и през 2018 година. По първата европрограма - "Развитие на селските райони" е било предвидено плащане за почти 11 и половина милиона лева.

По втората европрограма - "Конверсия на лозята", е било предвидено изплащането над 7 млн. лева. Получени са малко над 5 млн. лева.

По закон максимумът за финансиране по "Развитие на селските райони" е бил 3 млн. лв., а за т. нар. "Конверсия на лозята" - 2 млн. лв. Дали проектите са включвали реални земеделски земи, договори и фирми - тепърва ще се проверява. 

И тъй като контролът при кандидатстването и изпълнението на всеки един проект се осъществява от Държавен фонд "Земеделие", прокуратурата ще търси има ли съзнателно неизпълнение на задълженията. Проверката ще обхване и министъра на земеделието Румен Порожанов.

Това разследване ще се ръководи от прокурор Ангел Кънев, макар преди дни бизнесменът Миню Стайков да поиска отвода му. Причината - купувал земеделски земи в района на Поморие, Елхово и Тополовград. 

Продавачи били фирми, свързани с конкуренти на Стайков в алкохолния бизнес. Ангел Кънев е купувал земите като частно лице, по реална пазарна оценка и ги е платил по банков път. Придобил ги е чрез търгове по интернет, категоричен е Иван Гешев. 

Ръководството на прокуратурата съобщиха, че застават зад всеки един обвинител, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне провеждането на подобни персонални атаки.

Харесайте ни във Facebook ТУК