Заместник-главният прокурор Галина Тонева бе освободена

Предложението е внесено от Сотир Цацаров.

21.02.2013 | 10:24
Заместник-главният прокурор Галина Тонева бе освободена

Заместник-главният прокурор Галина Тонева бе освободена от поста си по предложение на Сотир Цацаров. Обвинител номер едно внесе искането тази сутрин, а малко по-късно то бе прието от Висшия съдебен съвет (ВСС).

„За” него гласуваха 17 от членовете му, двама бяха „против”, а четирима се „въздържаха”. Тонева ще бъде назначена за прокурор във ВКП.

В сряда стана ясно, че има сигнал срещу нея за поставянето на чадър върху „енергийната мафия” с „покриването“ на 12 дела, свързани с енергетиката.

За първи път магистрат от толкова висок ранг в държавното обвинение ще бъде проверяван за незаконни действия по дела, свързани с енергетиката. Преди да стане заместник на Сотир Цацаров, Тонева бе в екипа на Борис Велчев.

Дисциплинарната проверка срещу нея бе предизвикана от сигнали на шефа на парламентарната комисия по корупция Яне Янев.

Преди десет дни той даде на главния прокурор Сотир Цацаров 15 папки за престъпни схеми в енергетиката, прикривани от магистрати.

Тогава Янев назова имената на трима - Стоян Граматиков от ВКП, Стойчо Ненков от Софийска апелативна и Георги Тафров от градската прокуратура. Във всекидневник сред имената на прокурорите, заподозрени, че са опъвали чадър по дела, се появи и името на Галина Тонева. Тя бе сред претендентите за главен прокурор, а след избирането на Цацаров той я предложи за един от шестимата си заместници.

Повод за скандала с Тонева бе, че тя е следила енергийните дела въпреки че те са били в ресора на колегата й Валери Първанов. Тонева назначила Христо Граматиков като наблюдаващ прокурор от страна на ВКП. Дала му право да контролира и координира работата по делата, които се водят в прокуратурите в София, Пловдив и Стара Загора. Повечето обаче били прекратени.

Според информацията в разрез със закона, на 4 май 2010, Тонева разпределила контрола по делата на прокурора от ВКП Христо Граматиков без случайно разпределение. Тя подписала заповедта, изземвайки функцията на главния прокурор, твърдят запознати.

Пред журналисти Тонева обясни, че е действала по разпореждане на бившия главния прокурор Борис Велчев. Тя заяви, че не става въпрос за 12 дела, а за 12 области в енергетиката и за около 20 преписки и дела, свързани с тях. Отрече да е възложила проверката на г-н Граматиков, възложила я на отдела, в който работи той. Тонева поясни, че между прокурорите от този отдел преписките са разпределени на случаен принцип.