Самолети и вертолети правят генерална репетиция за Деня на храбростта

Движението и паркирането в централната градска част остават ограничени

03.05.2019 | 11:15 Редактор: Ралица Братанова
Самолети и вертолети правят генерална репетиция за Деня на храбростта

Генерална репетиция. За да се подготвят за военния парад на 6 май, вертолети и самолети от състава на Военновъздушните сили ще изпълняват полети с прелитане на малка височина над София.

В Деня на храбростта и празник на Българската армия вертолети и самолети на българските военновъздушни сили ще прелетят над площад "Княз Александър Първи" в между 10 и 11 ч. На 6 май ще отбележим 99-годишнина от първия Гергьовденски парад, проведен в далечната 1920 година. Командващ тазгодишния парад ще бъде генерал-майор Иван Лалов.

Хеликоптерите и самолетите на българската авиация излетяха от летище "Враждебна", за да тестват във въздуха фигурите си. Репетициите започнаха още на 1 май. 

Освен от "кугърите", вертолетната авиация ще бъде представена от хеликоптер - Ми-24, а транспортната авиация - от самолета "Спартан“. В небето ще видим и тройка изтребители Миг-29, както и учебните самолети "Пилатус“. 

"Предишни години МИ-17 откриваше парада с националния флаг. След авиокатастрофата от юни миналата година, при която загинаха двама военни, машината не е изправна", сподели капитан Николай Петков пред Bulgaria ON AIR.

За първи път част от бойната техника на сухопътните войски след парада няма да се прибере в базите, а през целия ден ще остане на ул. "Княз Александър I“.

За първи път ще участва и ретро техника от Втората световна война, която е била на на въоръжение в Българската армия. А за онези, които за пореден път ще участват в парада, отговорността и честта си остава особено голяма.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.