Парламентът избира "на пожар" конституционен съдия

Фидосова очаква в петък да бъде попълнена парламентарната квота в съда.

20.02.2013 | 17:28
Парламентът избира

Парламентът ще гласува кандидатурите за съдия в Конституционния съд и членове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество преди предстоящото саморазпускане, съобщи днес председателят на правната  комисия Искра Фидосова, след като правителството подаде оставка.

Тъй като е важно да окомплектоваме състава на съда, депозирала съм днес в деловодството спешна промяна в датите за изслушване. В четвъртък следобед ще направим срещата с кандидатите, а в петък ще бъде гласуването в пленарна зала, обясни депутатът.

Преди седмица, след две неуспешни номинации, управляващите се спряха на заместник-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Други кандидатури в правната комисия не са постъпвали.

Първият кандидат от квотата на парламента беше Венета Марковска, която не успя да положи клетва, след като президентът си тръгна на церемонията в знак на несъгласие с избора. Вторият - Галя Гугушева се оттегли след разразил се имотен скандал и подадени сигнали срещу нея. Другите нови членове на Конституционния съд - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов положиха клетва на 15 ноември.