fallback

Строежът на обходния път за Габрово започва без одобрение на Брюксел

В Европейската комисия са изпратени документите за финансиране на тунела под Шипка.

20.02.2013 | 14:48

Строителството на обходния път за Габрово ще започне преди проектът да бъде одобрен от Брюксел, реши кабинетът на днешното редовно заседание.

Според предварително одобрения план, представен през октомври от ресорния министър Лиляна Павлова, проектът ще се реализира на два етапа. Първият включва изграждане връзка между обхода и съществуващия път. За строител беше избран консорциум ПСВТ - съдружие между три фирми - варненската "Хидрострой", "Пътни строежи – Велико Търново" и "Пътинженерингстрой-Т" Търговище. В момента тече търг за избор на строителен надзор.

През втория етап се предвижда изграждане на тунел под връх Шипка, за който ще се търси финансиране по оперативна програма "Транспорт". Документите за искане на средствата вече са изпратени в Европейската комисия. Плановете на регионалното министерство са стоежът да започне през 2014 и да завърши за две години. Изчисленията показали, че за целия проект ще са необходими 130 млн. лева

Обходният път на Габрово е част от европейския коридор IX, който минава през Букурещ - Русе - Димитровград  за Александруполис.

fallback
Още от България
fallback