fallback

Бойко Борисов подаде оставката на кабинета (видео)

Няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хора, заяви премиерът.

20.02.2013 | 09:22

(Обновена в 15.10)

Премиерът Бойко Борисов депозира оставката на правителството в Народното събрание. Той съобщи изненадващата новина пред депутатите и в присъствието на всички министри. По-малко от 24 часа преди това министър-председателят заяви на пресконференция в Министерския съвет, че няма да се оттегля от поста и ще продължи да се "бори със Станишев и Доган” и „няма да се върже на играта на Костов".

Кабинетът на Борисов се оттегля четири месеца преди изтичането на мандата, след като вълна от протести заля страната.

"Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днес правителството няма какво да направи. Не искам ние да носим пасивите на хидроинженерите на ДПС, които изхарчиха 1.5 млрд. лева за "Белене", нито искам да виждам кръв по улиците. Всяка капчица кръв за нас е петно. Не мога да гледам парламент ограден с огради. Нито ми е цел властта, нито имам изгода от властта, ако трябва да се пазим от хората. Държавата има нужда от нов кредит на доверие, хората да определят как да се управлява", каза Борисов.

"Костов положи огромни усилия да върне ДПС и БСП на власт и хората ще го оценят и на изборите. Колегите от БСП и ДПС направиха един много опасен прецедент и това ще ви се върне, бъдете сигурни. Ние имаме достойнство, чест. Властта ни е дал народът, днес му я връщаме. Няма да участваме в гласуването. Вие си гласувайте, ако искате", категоричен бе премиерът. Той допълни, че кабинетът му няма да участва в управление, в което полицията ще се бие с хора, няма да има политически дебат и ще се плашим с протести. "Няма да правим структурни промени днес", заяви Борисов пред народните представители.

Обявявайки, че няма да участва в служебно правителство, той изрази надежда, че депозираната оставка ще бъде приета.

Борисов благодари на парламентарната група на ГЕРБ за това че подкрепя правителството през тези 4 години, благодари и на независимите депутати, които са помогнали да минат важни проекти.

По време на изявлението левицата отсъстваше, след като още вчера заяви, че няма да уважи гласуването на персоналните промени в кабинета .

През последните няколко дни страната бе залята от протести срещу високите сметки за ток. Шествията постепенно преминаха в антиправителствени демонстрации. В понеделник от поста си беше освободен финансовият министър Симеон Дянков. Вчера стана ясно, че лицензът на ЧЕЗ може да бъде отнет. Въпреки това вълната от недоволство не стихна. Снощи в столицата отново се стигана до сблъсъци с полицията. Протести имаше в Пловдив, Благоевград, Велико Търново, Варна.

"Премиерът беше много ясен, така че по-добре да се придържаме към това. Личното ми мнение е, че това е поведение на истински държавник", беше единственият коментар на вицепремиера Цветан Цветанов.

Не може правителството на ГЕРБ да бъде запомнено с разбити и кървави глави, протести на "Орлов мост", отговори министърът на финансите и усвояването на фондовете от ЕС Томислав Дончев.  Министърът на образованието Стефан Воденичаров съобщи, че е бил щастлив да бъде избран на поста, макар и за малко. Неговият колега Делян Добрев отказа коментар.

Оставката на Борисов е отговор на желанията на БСП и ДПС за предсрочни парламентарни избори, коментира от парламентарната трибуна бившият премиер Иван Костов. "Сега, питам аз Станишев, как ще се решат проблемите на хората, като нямат абсолютно никакъв потенциал. Хубаво беше левицата да отговорят, а не да бойкотират парламентарния контрол. Премиерът хвърли управлението, както направи Луканов навремето, като ключ на катастрофирала кола", каза още той.

"Оставката на премиера е панически ход, продиктуван от желанието да запази малкото останало доверие към ГЕРБ“, заяви на извънредна пресконференция лидерът на социалистите Сергей Станишев. Бившият премиер очаква от временното правителство вземане на три спешни мерки – създаване на условия за провеждане на честни избори, разкриване на цялата истина за сделката с дюните в Несебър и нормализиране на обществения ред в страната.

Единственото решение оттук-нататък е президентът да състави служебен кабинет без участието на политически партии, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Волен Сидеров от "Атака" също е "за" експертен кабинет. Той препоръча държавният глава да избере представители от протестиращите комитети и хора, които не са участвали в управлението на този кабинет.

Oставката на кабинета беше очаквана, а ходът на Борисов – държавнически според лидера на РЗС Яне Янев „Държим един от силните ходове при преговорите, които ще разкрием следващите един-два дни".

Служебно правителство не е нещо толкова лошо, пример  за това е кабинетът на Стефан Софиянски, който реши много проблеми, коментира бившият президент Георги Първанов.  "Само мога да съм доволен, че по време на моя мандат не ми се наложи да правя служебно правителство, защото това означава криза в държавата". Оставката на Борисов той определи като "най-естествения ход, с оглед на ексцесиите по улиците и неефективната работа на  парламента".

При служебно правителство обществените проекти и тези, свързани с инвестиции, ще бъдат забавени, коментира за Bulgaria ON AIR Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Причината е, че в рамките на служебно правителство работата върви по-бавно. „Най-важният компонент сега са преговорите за европейското финансиране“, коментира Стефанов. Той поясни, че всяко забавяне по тази линия ще се отрази като дупка в бюджета през следващите години.

fallback
Още от България
fallback