fallback

Борисов няма да подава оставка

За социалистите кабинетът е "изчерпан", задава се пореден национален протест.

19.02.2013 | 16:53

Няма да подам оставка заради Станишев и Доган, ще се боря с тях до края, заяви днес на пресконференция премиерът Бойко Борисов.

За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка, но ако това го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални, дори може да ни бъдат спрени европейските средства, предупреди премиерът. „За три години съм осигурил финансова стабилност, нямаме едно спряно евро”, припомни премиерът постигнатите резултати на кабинета (виж видеото).

Впоследствие се разбра, че преди изявлението си пред журналисти Борисов е телефонирал на руския президент Владимир Путин. Според официалното съобщение от Кремъл разговорът е бил "по инициатива на българската страна" и е включвал обсъждания на междудържавното сътрудничество, "в това число и в енергийната сфера".

Евентуална оставка на правителството ще има пагубни последствия и проблеми с Брюксел при отпускането на средствата за следващия програмен период, коментира и земеделският министър Мирослав Найденов.

Социалистите видяха в изказването на премиера амбиция да задържи властта с "цената на манипулации и фалшификации на изборите".

Този кабинет и парламент са изчерпани. Искам да предупредя управляващите, че това е опасно поведение и не е адекватно на исканията на протестиращите за оставка. Най-честното е да се проведат предсрочни парламентарни избори, настоява червеният лидер и бивш премиер Сергей Станишев.

По-рано днес недоволни граждани срещу високите цени на тока обявиха, че организират поредния национален протест в неделя с искане за сваляне на правителството и депутатите да се избират мажоритарно. Ако искането не бъде прието, протестиращите се заканват с акции да бойкотират предстоящите парламентарни избори през лятото. "Когато бъдат избрани в парламента, да се коалират, съобразно националните интереси", каза един от организаторите Янко Петров.

На протеста няма да се допуска развяването на партийни символи и политизирането, заявиха още организаторите. Те са убедени, че до сблъсъци с полицията няма да се стигне.

fallback
Още от България
fallback