fallback

Незаконен протест блокира движението в София (видео)

"Дянков си отиде, Бойко е наред", скандираха активисти.

18.02.2013 | 21:59

(Обновена в 22:40)

Хиляди хора се събраха на нови протести, този път с доминиращи антиправителствени лозунги, въпреки обявената сутринта оставка на финансовия министър Симеон Дянков, с която правителството вероятно очакваше да успокои напрежението. Протестът в София, който не беше разрешен и беше организиран чрез социалните мрежи, този път събра доста млади хора, за разлика от неделните демонстрации. Социалното напрежение в столицата доведе до арести, блокади на трафика и сблъсъци между полицаи и демонстранти.

Софиянци първоначално се събраха пред парламента, изправени пред голям брой униформени. Чуваха се мощни освирквания и скандирания "Оставка". Спряно бе движението по булевард "Цар Освободител" заради протестиращите. В центъра на столицата бе мобилизирана и жандармерия.

Демонстрантите хвърляха камъни към сградата на НС и успяха да счупят прозорец. Напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци с органите на реда. Поне трима души бяха арестувани, единият от които е 25-годишен мъж, криминално проявен.

По-късно активистите се отправиха към Орлов мост и блокираха временно движението на превозни средства и в двете посоки. След това шествието блокира и трафика по булевард „Васил Левски“. Имаше и заседнали коли на градския транспорт. Шофьорите обаче обявиха, че подкрепят демонстрантите и се включиха към акцията с клаксони.

На булевард "Патриарх Евтимий" се стигна до бой между протестиращи и полицаи. Пострадали са най-малко двама души, според очевидци.

Столичани са сигнализирали в полицията за изпочупени витрини на магазини и аптеки. Демонстрантите са обърнали и кофи за смет по пътя си.

По информация на МВР в края на деня задържаните по време на безредиците в столицата са били общо 11. Пострадали били и двама служители на ведомството. Изпочупени са били стъклата и огледалата на четири служебни автомобила. Огледите и разпитите са продължили в районните управления на СДВР до късно.

Около 500 души се събраха пред Централната поща в Пловдив с искания за премахване на енергоразпределителните дружества. Жителите на Града под тепетата се канят протестите да продължат „до пълна победа“. Такава бе и ситуацията в морската столица, където демонстрантите за пореден ден развяваха българското знаме и скандираха „Мафия”.

Те са блокираха кръстовището на бул. „Мария Луиза” и Сливница” и се отправиха към центъра на Варна.

В Хасково също излязоха на протест пред сградата на EVN. Освен по-ниски сметки за ток, протестиращите поискаха по-високи доходи и призоваха за още оставки.

2000 протестиращи в Димитровград блокираха пътя към Хасково. Младежите насядаха на пътното платно и отказаха да пропускат автомобилите и в двете посоки, предаде БГНЕС.

Малко по-рано недоволните димитровградчани протестираха в града. Спонтанно множеството се отправи по пътя за Хасково, след като премина през целия град от централния площад. Офисът на EVN бе обстрелван с яйца, пиратки, димки и викове "Оставка" и "Мафия".

fallback
Още от България
fallback