Премиерът уволни Симеон Дянков

Томислав Дончев поема финансовото министерство.

18.02.2013 | 11:33
Премиерът уволни Симеон Дянков
Премиерът уволни Симеон Дянков

(Обновена в 15.10)

Премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на финансовия министър Симеон Дянков, съобщиха от правителствената информационна служба. Борисов ще предложи на парламента да гласува промени в състава на кабинета, като предложенията предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен от поста заместник министър-председател и министър на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да поеме финансовото министерство и управлението на средствата от Европейския съюз. Оставката на Дянков вече е депозирана в Министерски съвет.

В съобщение до медиите той заяви, че благодари на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи. „Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще", твърди Дянков.

В момента той не е в страната. По неофициална информация той е САЩ, където преди няколко дни изнесе лекция в института „Питърсън".

Според източници от ГЕРБ вече бившият финансов министър се сбогува с поста си заради проблемите с парите на зърнопроизводителите. До кризата с фермерските плащания се стигна, след като земеделският министър Мирослав Найденов предизборно обеща субсидиите на фермерите тази година да бъдат платени до края на януари. Обикновено правителството на ГЕРБ изплащаше субсидиите през март. През януари обаче се оказа, че няма пари във фискалния резерв. Така Найденов не успя да изпълни обещанието си към фермерите като се оправда с плащанията по емитирания от бившия финансов министър Милен Велчев дълг.

Очакваше се утре премиерът да внесе предложение за промени в състава на Министерски съвет, ако Дянков не намери близо 1 млрд. лева, които да бъдат платени на стопаните като субсидии за обработване на единица площ.

Първоначалното предложение на Дянков беше средствата да бъдат дадени на два транша – първият до края на март, а вторият – до средата на април.

В петък след поредна среща по темата при премиера стана известно, че до сряда, 20 февруари, парите ще бъдат платени чрез емитиране на нов дълг. За тази дата е насрочен протестът на зърнопроизводителите в София.

Късно в петък Министерството на финансите изпрати съобщение, че сумата все пак ще бъде взета от фискалния резерв, който ще достигне изключително ниско равнище - 3.5 млрд. лева. За да се компенсира това обаче, бе взето решение на 20 февруари да се проведе аукцион за продажба на 6-месечни (181-дневни) краткосрочни съкровищни бонове на стойност 800 000 лева с дата на падеж 22 август.

Това е втора оставка в кабинета от началото на годината, след като преди две седмици беше сменен министърът на образованието Сергей Игнатов заради скандалните разкрития за корупция във фонд “Научни изследвания”. На негово място беше избран Стефан Воденичаров.

Покрай масовото недоволство в страната от високите зимни сметки за ток и отопление бяха направени две „ударни“ промени по върховете на ДКЕВР – края на януари си отиде шефът на регулатора Ангел Семерджиев, а назначената на негово място Юлиана Иванова, за която се разбра, че въртяла незаконна онлайн търговия с цигари, беше на поста едва четири дни.