Велика събота е - последният ден от Страстната седмица!

Патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно богослужение в "Св. Александър Невски"

27.04.2019 | 11:25 Редактор: Ралица Братанова
Велика събота е - последният ден от Страстната седмица!

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Преди Възкресение - Патрирах Неофит получи ценен подарък декоративно великденско яйце изрисувано от Райна Цанова, която от години рисува край храм "Св. Неделя".

Негово светейшество ще бъде посрещнат тържествено в 23.25 часа с празнично биене на камбаните, а богослужението е от 23.30 часа.

Към 23.45 ч. от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън, който няколко часа по-рано ще бъде пренесен от Божи гроб /в Ерусалим/ от българска църковно-държавна делегация.

Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави с "Христос воскресе" изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедралата.

Тогава ще прозвучат евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ.

След връщането в храма ще започне празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение.

За 15-а поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен днес от Ерусалим в България на Велика събота от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път ще пътува и епископ от Северна Македония.

Българската делегация ще се води през тази година от Старозагорския митрополит Киприан. Тя ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен.

На Велика събота над 2000 години хиляди вярващи от цял свят пристигат в Ерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК