fallback

Разпети петък е - най-тъжният ден в Христовата църква

Най-силно вярващите днес не ядат, пият само вода и не подхващат никаква работа

26.04.2019 | 19:45 Автор: Иван Берберов

Днес е Разпети петък – най-тъжният ден за Христовата ни църква, денят на кръстната смърт на Иисус Христос. По обяд във всички православни храмове в страната беше изнесена Христовата плащаница, символ на гроба Господен. И в този час християните се стичат към храмовете за да ѝ се поклонят.

В утрото на Разпети петък десетки християни се стекоха в храма "Света Неделя", за да се преклонят пред жертвата на Исус Христос. По време на богослужението вярващите държаха в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му. 

Това е единственият ден в годината, в който не се извършват Света Литургия, защото спасителят е пренесъл себе си в жертва. На т.нар. "Царски часове" в храм "Света Неделя" присъства и Негово светейшество патриарх Неофит. 

Той призова православните християни да се вдъхновят от подвига на Иисус Христос и да го имат като пример. На този ден във всички православни храмове в страната се изнася Светата Плащеница, която символизира погребаното Христово тяло. 

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг – тогава най-силно вярващите пият само вода. В тъжния ден от годината вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

Харесайте ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback