fallback

България няма да предлага мерки и санкции срещу "Хизбула”

Николай Младенов ще информира колегите си от ЕС за последните разкрития около атентата в Бургас, заяви говорителят на външно министерство.

17.02.2013 | 18:47

Говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева заяви, че на утрешната среща на външните министри от Европейския съюз България няма да предлага конкретни мерки или санкции срещу "Хизбула", нито на тази среща  ще бъдат взети някакви решения.

"Българският министър Николай Младенов ще информира колегите си за последните развития след обявяването на резултатите от разследването на атентата, но целта е да има разговор в рамките на Европейския съюз, без да се стига до конкретни мерки", обясни Весела Чернева.

Тя изрази мнение, че вчерашната реч на лидера на ливанската шиитска групировка Хасан Насрала е имала по-скоро вътрешнополитическо звучене в Ливан и не е целяла да въвлече България в някакъв по-широк контекст на събития.

В отговор на въпроса дали София ще настоява за включването на "Хизбула" в черния списък на ЕС за терористични организации, Чернева уточни, че става дума за начало на дискусия, която ще тече в следващите няколко месеца в общността и трябва да приключи до Европейския съвет през юли.

 

fallback
Още от България
fallback