Митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит са кандидатите за патриарх

Церемонията за избора е насрочена за 24 февруари.

16.02.2013 | 15:54
Митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит са кандидатите за патриарх
Митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит са кандидатите за патриарх

Тройката претенденти за патриаршеския стол е избрана, съобщи Пловдивският митрополит Николай. Той обаче не пожела да назове имената на кандидатите.

Старозагорският митрополит Галактион още вчера събра необходимите 10 гласа. Другите двама кандидати са Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит, съобщи говорителят на Светия синод митрополит Йосиф. Те са получили по 9 гласа. По предложение на дядо Йосиф духовниците са се съгласили минимумът да е толкова.

"Членовете на Светия синод са останали доволни от избора и не е имало изразени недоволства", заяви митрополит Йосиф.

Церемонията за избор на нов патриарх е насрочена за 24 февруари. Очакваше се заседанието да продължи до полунощ днес, след като вчера духовниците се съвещаваха над 8 часа.

Галактион беше първият митрополит, въвел архонството в църквата. В началото на 2007 той удостои в Рим с титлата "архонт" Слави Бинев, който малко след това стана евродепутат. Това предизвика скандал в Църквата.

Галактион е бил вербуван от ДС е през 1981 и е приел псевдонима "Мишо". Като агент е работил по задачи поставени на Шесто, Трето и Първо управление.

Той е един от разколниците в църквата, които през 1991 искат патриарх Максим да бъде свален. През 1995 се връща и е приет в лоното в църквата.

Митрополит Неофит, който е роден като Симеон Николов Димитров, е Русенски митрополит от 2004.

Роден е в София на 15 октомври 1945. Образованието си получава в София и Москва. През 1975 е постриган за монах в Троянски манастир. Лично патриарх Максим го ръкополога за йеромонах през 1976.

Бил е ректор на Духовната академия, а след това и декан на Богословския факултет при Софийския университет, главен секретар на Светия синод, от 1994 е Доростолски и Червенски митрополит, а след разделянето на епархията става Русенски митрополит.

Ловчанският митрополит Гавриил е роден е на 16 юли 1950 в София с кръщелно име Цветан Методиев Динев. Живее с родителите си в Чехословакия (1953-1966). Завръща се в България и завършва ВИАС.

С православната вяра и църковните дела го запознава неговият изповедник. Премества се да живее в Клисурския манастир „Света Петка“ край Банкя. На 27 декември 1979 е подстриган в монашество с името Гавриил. Йеродякон от 1980. Йеромонах и игумен на манастира „Света Петка“. Завършва задочно Софийската духовна семинария.

От септември 1986 е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.

След завръщането си в България е протосингел на Софийска митрополия (1991-1998) и игумен на клисурския манастир „Света Петка“. През 2001 е избран и канонически утвърден за Ловчански митрополит.