fallback

„Конска лазаня“ е открита в България

Общо 86 килограма месо са иззети от търговската мрежа след проверка на земеделското министерство.

16.02.2013 | 12:16

„Конска лазаня“ е открита в търговска верига в България, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Иззета е цялата наличност от продукта в магазините „Карфур”, където е открит. Засега не се съобщава за други търговци, предлагащи некачествената стока.

Продуктът, произведен във Франция, веднага е бил изпратен за анализ в лаборатория в Германия. Всички количества - общо 86 килограма, са иззети от търговската мрежа. По разпореждане на земеделския министър Мирослав Найденов, цяла нощ екипите на агенцията по безопасност на храните са работили по случая.

Само преди два дни от Агенцията по безопасност на храните обявиха, че в България не са открити следи от конско месо при инспекцията на 19 търговски вериги.

Междувременно в Европа скандалът продължава. Оказа се, че нежеланият деликатес е сервиран дори на ученици в много училищни столове. Великобритания е сред най-потърпевшите страни. Там бяха направени и първите 3 ареста на месари, които добавяли конско към телешкото месо.

По-рано стана ясно още, че Европейският съюз предприе спешни мерки за изследване на съмнителната кайма заради наличието на конско месо в хранителни продукти. Такива са открити вече в половината държави от Европейския съюз. Последният случай е в Австрия. Подозренията засега падат върху френските месопреработвателни компании, които са закупили общо 750 тона конско месо от Румъния.

Румънският износ е напълно законен, но Европейската комисия се притеснява от липсата на информация върху етикетите. Поради това във всяка страна-членка на съюза спешно ще бъдат направени общо 2250 ДНК-проби, уточнява Reuters.

fallback
Още от България
fallback