Представители на "Хамас" изгонени от България

Според съобщение на групировката страната е действала под "натиска на израелската окупация".

15.02.2013 | 12:50
Представители на
Представители на "Хамас" изгонени от България

(Обновена в 15:28)

Представители на палестинската групировка "Хамас" са били изгонени в България, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Информацията потвърди и директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси, по чиято покана пристигнала делегацията. Рано тази сутрин той се е срещнал с чужденците, които били ескортирани до летището от служители на Държавна агенция "Национална сигурност". Според получен сигнал в службата, палестинците имало опасност да създадат сериозна заплаха за сигурността.

Делегацията е била съставена от депутати от Законодателния съвет на Палестинската власт, сред които високопоставени членове на групировкатa. Те са влезли в страната с редовни туристически визи, получени от българското посолство в Кайро. Представителят на групировката Ахмад Юсеф уточнява още, че визитата e във връзка с изваждане на "Хамас" от списъка на Европейския съюз с терористични организации.

Поведението на България показва поклон пред натиска на израелската окупация, се казва в официално изявление на групировката, цитирано от телевизия "Ал Арабия".

Посещението стана повод за специален разговор между външните министри на двете страни - Николай Младенов и Рияд ал Малики, че депутатите са в София на частна визита и няма да бъдат приети от никакви държавни представители.