Исторически успех: Млад български учен спечели стипендия от фондация "Херц"

23-годишният Александър Атанасов успя да се пребори с над 750 кандидати за финансирането

24.04.2019 | 14:20 Редактор: Зорница Костадинова
Исторически успех: Млад български учен спечели стипендия от фондация "Херц"

За първи път българин е сред спечелилите стипендия за млади учени на американската фондация "Херц". Само на 23 години докторантът по теоретична физика в университетa "Харвард" Александър Атанасов успява да се пребори с над 750 кандидати за финансирането. 

Завършва бакалавърска и магистърска степени по математика в университета в "Йейл". Интересува се от гравитационната теория на Айнщайн, теорията на черните дупки и теорията на квантовото поле.

"По-конкретно искам да разбера как тези идеи сочат към нови закономерности на нашата вселена", посочи той пред Bulgaria ON AIR

И добави, че се гордее с произхода си и се замисля за бъдеще в България, която е напуснал още на 2 години. 

"Моята майка беше професор по балканска история, а баща ми беше архитект. Нямаше много наука в семейството, но в гимназията имах много добри учители и по математика и по физика", каза още Атанасов.

Именно преподавателите запалват Алекс по физиката и математиката и му помагат да извърви дългия път до стипендията "Херц".

"Безвъзмездна е – без задължения. Дава ми свобода да преследвам своите академични интереси по-добре. Ако искам да участвам в научни конференции в Европа, мога да взема от тези пари", сподели докторантът.

Фондацията съществува от 1957 година. Основана е от син на емигранти, а целта ѝ е да подкрепя млади учени, които искат да променят света към по-добро.

Мечтата на българина е да стане професор по физика - като хората, благодарение на които преди дни беше показана снимка на черна дупка.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК