„Конската лазаня“ не е достигнала България, установи проверка

Агенцията по безопасност не откри следи от конско месо при инспекцията на 19 търговски вериги.

14.02.2013 | 17:56
„Конската лазаня“ не е достигнала България, установи проверка

Българският пазар остава извън скандала с т.нар. „конска лазаня“. През последните дни българската Агенция по безопасност на храните е извършила проверки в над деветнадесет търговски вериги. Проверките не са установили наличие на замразения продукт „лазаня с телешко месо“, за които има съмнение, че  е конско.

Европейската комисия предложи да бъде проведено разследване, паралелно на тези в различните европейски държави. Проверката ще включва изготвяне на ДНК-тестове на избрани на случаен принцип продукти с телешко месо, както и тестове за наличие на остатъци от фенилбутазон в кланиците. Европейската полицейска служба Европол ще координира разследването, което се очаква да продължи около три месеца.

Европейският комисар по здравеопазването Тонио Борг заяви, че очаква всички страни от ЕС да подкрепят схемата. Проверките са препоръчителни, а прилагането им ще струва около 3 милиона евро. Европейската комисия се ангажира да покрие половината от разходите.

Верига супермаркети в Германия вече изтегли от щандовете си замразена лазаня, след като установи, че в нея се съдържа конско месо. В Кипър унищожиха над 16 тона телешки хамбургери заради опасения, че и в тях може да има конско.

Подозренията за първоизточника на скандала попаднаха върху Румъния. Преди дни румънският премиер Виктор Понта заяви, че направените проверки в набедените кланици не са показали никакви нередности по отношение доставката на месото. Впоследствие се оказа, че месото е било погрешно обозначено на етикета на продукта.

Според европейският комисар по здравеопазването Тонио Борг по- скоро става въпрос за икономическа измама и злоупотреба със  системата за етикетиране с цел печалба, отколкото проблем с безопасността на храните.