Справка за кръвна група ще може и по интернет

Електронните карти ще бъдат свързани с обща база данни на здравното министерство и касата.

14.02.2013 | 17:40
Справка за кръвна група ще може и по интернет
Справка за кръвна група ще може и по интернет

Информация като кръвна група, алергии, съгласие за донорство ще може да се подава по електронен път след като заработи единна информационна система между здравното министерство и касата, съобщи днес на форум ресорният министър Десислава Атанасова. Очаква се базата да бъде пусната в края на годината (виж видеото).

Първите електронни карти, със здравен статус на гражданите, ще бъдат раздадени от транспортното министерство до месец и половина. Освен пред лекаря, притежателите ще могат от вкъщи да подават заявления за документи в общината. Вече няма да е нужно да чакат, за да покажат на чиновниците лична карта, ще бъде вградено електронно ЕГН, обясни заместник-министърът Валери Борисов. Първите, които ще се сдобият с електронни карти, са студентите, лекарите, адвокатите и журналистите.

В края на миналия месец транспортният министър Ивайло Московски обяви, че води разговори с МВР електронното ЕГН да бъде вградено по желание в личните карти след 2016 година. Проектът се осъществява със средства по оперативна програма „Административен капацитет“.