fallback

Холандия вече може да пусне България в Шенген

Започват консултации със страните членки. Очаква се решението да бъде взето през март.

13.02.2013 | 13:58

Холандия промени позицията си срещу членството на България в Шенгенското пространство, като според министъра по имиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен страната ни вече е готова за присъединяване в зоната за свободно движение в рамките на Европейския съюз.

Теевен се срещна с вътрешния министър Цветан Цветанов по време на визитата му в Холандия, основна тема на която бе разследването на атентата в Бургас. България посочи, че военното крило на проиранската ливанска групировка „Хизбула“, която е призната от Холандия, но не и от ЕС за терористична организация, има връзка с атентата.

"Със сигурност Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. Сътрудничеството с България е повече от добро. Аз проведох един изключително открит и откровен разговор с представители на българското правителство и в лицето на вицепремиера Цветан Цветанов аз добих убеждението, че България е готова", каза Фред Теевен.

"Това, което трябва да се свърши като работа през следващите дни е консултации между останалите държави в Северозападна Европа. Това предстои, защото датата 7 март наближава и трябва да действаме", каза още Теевен.

Министърът не обясни на какво се дължи промяната в позицията на страната, която досега твърдеше, че България и Румъния все още не са положили достатъчно усилия за провеждането на реформи.

 

fallback
Още от България
fallback