Роднинска връзка в бургаския атентат?

Според National Post aвстралиец най-вероятно е направил бомбата.

13.02.2013 | 08:35
Роднинска връзка в бургаския атентат?
Роднинска връзка в бургаския атентат?

Роднинска връзка има между извършителя на атентата в Бургас и един от заподозрените (канадец, роден в Ливан) след направен ДНК тест, съобщи електронното издание National Post като се позовава на свои източници в разследването.

Идентифицираният от българските власти канадец, чието име не се споменава, на 28 юни е използвал паспорта си, за да влезе в страната и да подготви атаката, допълва National Post. Започнал да се представя с фалшива американска шофьорска книжка, която го идентифицирала като Ралф Уилям Рико от Гранд Рапидс, щата Мичиган. На снимката на документа вероятно е бил с перука.

Неговият роднина е използвал също американска книжка с името Жак Филип Мартин. Докато "Мартин" се смята за атентатора-самоубиец, Europol твърди, че бомбата е била детонирана от разстояние, убивайки терориста,  докато се качвал в автобуса.

Другият предполагаем съучастник – австралиец с псевдоним Браян Джеймисън, най-вероятно е направил бомбата и е получил за това пари от "Хизбула".

Две седмици след атентата полицията е намерила фалшивата книжка на замесения канадец, недалеч от границата с Румъния. ДНК проба от нея показала роднинска връзка с „Мартин”, твърди още канадската медия.