fallback

Българското лого като киргизкото

Остри критики отправи Съюзът на художниците, на Рашидов пък му приличало на "бонбонче от панаир".

12.02.2013 | 15:48

Двайсетина дни вече не спират негативните оценки от художници и туристически бранш по повод новото лого на България. Последната критика се появи днес, след като медиите показаха снимка, наподобяваща логото на Киргизтан, а елементите поразително си приличат.

Туристическите асоциации в Киргизтан одобрили логото още през миналата година, след като се спрели на древни скални рисунки. Наименованието на страната пък е изписано в традиционните национални цветове (виж снимката).

От Съюза на българските художници, с отворено писмо, обявиха, че не го харесват и не е естетически издържано. Министърът на културата Вежди Рашидов откровено си призна, че му изглеждало на "бонбонче от панаир - сладичко, шареничко, хубавичко".

Стилизациите на двете изображения са коренно различни – българското е с плавни и спокойни форми, докато в цитирания вариант присъстват елементи, очевидно присъщи на тяхната местна традиция, обясняват от агенция Publicis - част от обединението, изработило логото.

След толкова критики нe е изключено да се стигне до изработването на ново туристическо лого,обяви Анелия Генова, директор в министерството на Делян Добрев. Все още нямало решение, водели се разговори по темата. По всяка вероятност ще бъде отложено и представянето на международната туристическа борса в Берлин през март. За изработването бяха похарчени 1.4 млн. лева по оперативна програма "Регионално развитие".

fallback
Още от България
fallback