Протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно

Министър обстрелван със снежни топки, коли на EVN са подпалени, а централата на Energo-Pro със счупени прозорци.

10.02.2013 | 15:30
Протести  в цялата страна срещу сметките за ток и парно
Протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно

Протести срещу високите сметки за ток и парно се проведоха днес в цялата страна. Акцията е под надслов „Да запалим монополите” и е организирана чрез социалната мрежа Facebook.

Около 500 души напълниха пространството пред сградата на Министерството на икономиката в столицата. Напрежението ескалира, когато енергийният министър Делян Добрев слезе, но беше обстрелван със снежни топки. "Никога не съм бягал от тежките теми, но за съжаление днес диалог не можа да се получи. Надява в следващите няколко дни да успеем да проведем разговор с протестиращите", коментира министърът.

На някои места в страната сметките са високи, защото около Коледа трите компании са пуснали голяма част от инкасаторите в отпуск по този начин се е удължил отчетният период - вместо сметките да са за 28 дни, има случаи за 40, обясни още пред журналисти Добрев.

Хората настояват за цени на услугите, съобразени с доходите. Сред исканията им са още да бъдат направени спешни проверки на електроразпределителните дружества, да бъдат разсекретени всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар. Повече за протеста в столицата вижте в репортажа на Павел Пенчев и Кремена Кръстева. 

Освен в София протести се организират още в 15 града, сред тях Петрич, Сандански, Благоевград, Гоце Делчев, Силистра, Благоевград и Монтана. Две коли на компанията EVN са подпалени в Пловдив тази нощ. За момента няма яснота дали палежът е свързан с проведения граждански протест.

Сблъсъци между граждани и полиция възникнаха пред централата на Еnergo-Pro във Варна. След като за кратко блокираха Аспаруховия мост, протестиращите започнаха да мятат камъни и яйца, няколко прозореца на сградата са счупени. На фона на протестите електроразпределителната компания за Североизточна България разпространи съобщение, че жалбите през януари 2013 са с 6.5% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.