fallback

Майки искат повече пари за отглеждане на децата си

Родители протестираха с кукли и надпис: "За мен бюджет няма, да му мисли мама".

09.02.2013 | 16:41

(Обновена в 17:50)

Майки с деца се събраха пред Народното събрание и заявиха недоволството си срещу ниските детски помощи. Mного жени държаха в ръце кукли, облечени с тениски с надпис "За мен бюджет няма, да му мисли мама". На детски играчки бяха поставени лицата на министъра на финансите Симеон Дянков и на заместник-министърът на социалната политика Валентина Симеонова.

Основните искания са обезщетението за отглеждане на дете до две години да бъде обвързано с минималната работна заплата, която е 310 лева. В момента държавната помощ е 240 лева, сумата не е увеличавана от четири години, оплакаха се родителите. От 2013 еднократната помощ при бременност е 150 лева, еднократната помощ при раждане за първо дете е 250 лева, за второ - 600, а за трето и всяко следващо - 200. И през 2013 месечните помощи за дете остават 35 лева.

Протестиращите настояват още за гарантиране на места в детските градини. Те представиха данни, според които родените през последните три години деца са с 20 хиляди по-малко. 

От Инициативния комитет "За повече грижа за децата в България" ще представят исканията си пред Европейския парламент на 5 март, както и мащабите на демографската криза.

Със същите искания родители протестираха и в Бургас, Русе, Благоевград, Асеновград, Добрич, Левски и Пловдив.

Още от днешния протест вижте във видео файла.

fallback
Още от България
fallback