fallback

Нетаняху доволен от разследването на атентата

Депутатите отхвърлиха искане Борисов да бъде изслушан за направените разкрития.

07.02.2013 | 10:06

(Обновена в 15:40)

Резултатите от разследването за атентата в Бургас са ясни и доказват, че ливанската шиитска групировка "Хизбула" е пряко отговорна за атентата, заявил снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов и благодарил за професионализма на разследващите.

Същевременно парламентът отхвърли искане на Иван Костов да бъде поканен премиерът Бойко Борисов, за да внесе яснота за позицията на българското правителство за атентата и за проведения разговор.

Също днес вътрешният министър Цветан Цветанов благодари на държавите, подкрепили разследването на атентата на летището в Бургас. Именно чрез съдействието на партньорските служби е установено цялото движение на лицата при влизане на територията на Европа и при напускането на страната на двама от съучастниците след взрива. Цветанов информира, че усилията на разследващите в момента са насочени към установяване на състава на взривното устройство.

Според експертизата бомбата е можело да бъде взривена от 10 километра разстояние. „Ако се беше случило, последиците щяха да бъдат много сериозни“, коментира Цветанов.

Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи изявлението, което вътрешният министър Цветан Цветанов направи след Консултативния съвет по национална сигурност, че „Хизбула“ е свързана с терористичния акт на летището в Бургас.  Той подчерта, че решението да бъдат оповестени данните е политическо. Цацаров коментира още, че събраните доказателства не са достатъчни за внасяне на обвинителен акт.

Президентът Росен Плевнелиев отрече да е бил оказан политически натиск за публичното представяне на данните от разследването. Той подчерта, че ако не са били оповестени  резултатите е можело да има обвинение, че не се предоставя информация за хода на разследването.

Темата продължава да бъде сред най-коментираните и тази сутрин в международните медии. В статия под заглавие "Хизбула" ще спечели имунитет, ако Европейският съюз не я включи в списъка си на терористични организации", израелският The Jerusalem Post и цитира дипломат, според когото Европа трябва да реши дали ще позволи да бъде нападана безнаказано.

Самоличността на заподозрените е акцент в статия на AFP. Единият от тримата  заподозрени е бил роден в Ливан и е живеел в Канада като дете в продължение на пет години. "Смятаме, че той е дошъл, когато е бил на 8, придобил е канадско гражданство три години след това и е напуснал страната", разкри пред агенцията канадският министър по въпросите на имиграцията Джейсън Кени.

В поверителен доклад на канадското разузнаване, изготвен няколко месеца преди смъртоносната атака се посочва, че групировката получава значително държавно спонсориране от Иран и Сирия, пише канадският вестник National Post. "Хизбула" продължава да показва, че има намерения и възможности да провежда терористични операции", се казва в доклада.

fallback
Още от България
fallback