Следствен експеримент повтаря атентата

Симулацията, финансирана от Europol, най-вероятно ще се проведе през април.

06.02.2013 | 11:26
Следствен експеримент повтаря атентата
Следствен експеримент повтаря атентата

Следствен експеримент ще повтори взривяването на автобуса на летището в Бургас, съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров. Симулацията най-вероятно ще се проведе през април и цели да покаже точното място и силата на бомбата сила на взрива, а не само от какво е направена. Финансирането на опита е осигурено от европейската полицейска организация – Europol.

Очевидно целта на взривното устройство е била автобусът да бъде взривен, когато пътниците се намират на него. Поради грешка или някакви субективни причини, свързани с извършителите, взривното устройство е било задействано по-рано, коментира Цацаров.

Ден след като вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че в атентата има участие ливанската групировка "Хизбула", неговият колега  - Николай Младенов оправда коментара с мотива, че страната нямала да обяви публично подозренията, ако не са събрани достатъчно аргументи.

Информацията, поведението на министрите и президента стана повод опозицията да отправи поредните критики към управлението на Борисов. 

Оперативната информация трябва да се превърне в доказателство. Основен е въпросът кой стои зад "Хизбула", кой подкрепя самата организация, заяви Йордан Бакалов от "Синята коалиция".

Премиерът нали каза, че без конкретни доказателства няма да се произнесем. Поддадохме се на натиск на САЩ и Израел, категоричен е червеният депутат Михаил Миков.

Не разбирам и не одобрявам поведението на политиците, че се изказват за неща, които не влизат в компетенцията им, заяви директорът на ГДБОП Станимир Флоров. Той заяви, че разследващите знаели кои са тримата съучастници и се намирали в една държава. "Ако се беше случило това, както се спрягат твърдения в една от версиите – раницата на гърба на атентатора да бъде поставена в предната част на автобуса – жертвите нямаше да са толкова малко".

Развитието на случая и огласяването на подозренията намери бърз отзвук и от Белия дом. "Съединените щати поздравяват нашия близък приятел и съюзник в НАТО България за изчерпателното и професионално разследване на терористичното нападение", заяви в изявление държавният секретар на Джон Кери.

Вместо да намекне за ответен отговор, премиерът Бенямин Нетаняху посочи, че ще увеличи усилията за оказване на натиск върху Европейския съюз да обяви "Хизбула" за терористична групировка, пише в коментарна статия The Times of Israel.

Ливанският вестник An-Nahar цитира източник от групировката, който посочва, че "няма да отговори на българските власти, които я свързват с атаката".

Председателят на ливанския парламент Набих Бери видя вътрешнополитически причини, особено с оглед на предстоящите избори в България, зад обвиненията, че „Хизбула“ стои зад атентата в Бургас от миналото лято.

По думите на Бери призивите „Хизбула” да бъде обявена за терористична група са „срещу интересите на Ливан и ливанците”.

По-рано през деня говорителят на върховния представител на съюза по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че  Европейският съюз ще обмисли дали да добави ливанското движение „Хизбула” в своя списък с терористични организации. Вижте какво каза Мая Кочиянчич от видео файла.