fallback

НКЖИ ще може да извършва превоз на пътници

В момента държавното дружество стопанисва релсите и системите за управление на влаковете.

06.02.2013 | 10:17

Националната компания "Железопътна инфраструктура" ще може да извършва превоз на пътници и товари, предвиждат промени в Закона за железопътния транспорт. В момента управляваното от Милчо Ламбрев дружество стопанисва релсите и системите за управление на влаковете.

С поправките, които предстои днес да бъдат обсъдени от кабинета, на практика се отваря възможност компанията да кандидатства за издаване на лиценз за втори държавен превозвач. Ламбрев обаче категорично отрича да е обсъждана подобна идея, а промените се правели заради изисквания на Брюксел. "Дали ще кандидатстваме, може да реши единствено транспортното министерство, едва след като бъдат приети промените от парламента. На този етап нищо не можем да кажем", коментираха за Bulgaria On Air от пресслужбата на компанията.

За евентуалното навлизане на втори играч на пазара се заговори още през миналото лято, след като министерството публикува готвените изменения. Тогава Ламбрев определи кандидатстването за лиценз като "далечна възможност", тъй като държавата имала договор с БДЖ до 2025. Що се отнася до пазара на товарни превози от НКЖИ смятат, че рано или късно секторът ще мине изцяло в частни ръце. 

Друга поправка в закона пък най-после ще "развърже ръцете" на закъсалата железница да предприема по строги мерки срещу гратисчиите. До сега нередовните пътници плащаха само стойността на билета. С поправките кондукторите вече ще налагат и глоба до 100 лева.

Годишно железницата губи към седем милиона лева от нередовни пътници и кражби на гориво, отчетоха преди време от ръководството, след като беше разбита схема за точене на локомотивите. Миналото лято полицията задържа служители на дъщерното дружество "Товарни превози", приготвили за продажба над четири тона дизел, бензин и керосин.

fallback
Още от България
fallback