fallback

61% от българите одобряват пълната забрана за пушене

Бившите пушачи сред най-ревностните противници на тютюневия дим на обществени места.

05.02.2013 | 12:01

61% от българите одобряват въведената преди половин година пълна забрана за пушене на обществени места, сочи проучване н НЦИОМ, проведено в първия месец на 2013.

Най-голяма подкрепа забраната получава сред хората, които никога не са палили цигара. 86% от тях са отговорили, че са забраната. Бившите пушачи също са сред ревностните противници на тютюневия дим на обществени места- 75% заявяват пред НЦИОМ, че подкрепят пълната забрана за пушене. Жените, хората над 59- годишна възраст, тези с висше образование и по-високи доходи също по-често застават зад пълната забрана на пушенето на обществени места.

От проучването става ясно, че против забраната по-често се обявяват мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и жителите на малките градове.

Интересна тенденция, е че дори пушачите не се противопоставят единно на забраната-две трети от тях я отхвърлят, но една трета я подкрепят.

По-голямата част от участвалите в изследването (58%) са непушачи – хора, които никога не са пушили и които са отказали цигарите.

3% от анкетираните съобщават, че са спрели да пушат с въвеждането на забраната.

От проучването става ясно, че по-често пушат мъжете, хората на възраст до 49 години, респондентите със средно образование и живеещите в София, както и тези със средни и по-ниски доходи.

fallback
Още от България
fallback