fallback

Общината не знае за бутането на паметника до НДК

Хеликоптер не можа да свали 500 тона метал заради късо въже.

04.02.2013 | 16:47

Акция с хеликоптер по разрушаване на паметника до НДК се провали тази сутрин заради късо въже. Планирано беше 500 тона от метал от рушащия се монумент да отидат за скрап. От Столична община заявиха пред Bulgaria On Air, че не знаели за демонтажа, главният архитект също научил от медиите. "Няма решение за демонтиране на паметника", категоричен е Петър Диков и припомня, че единствено разрешение е имало за обезопасяването на терена миналото лято.

Идеята за разрушаването през август предизвика остра обществена съпротива. За да успокои страстите, главният архитект направи обществено допитване, приключило в края на януари. От гласували близо 3700 души, четири пети искат премахване на съществуващия монумент, други пък в писмен вид са казали как биха желали да изглежда пространството. След края на допитването Диков обяви, че този месец започва нов конкурс за архитекти, който трябва да приключи до май. "Няма да се бавим и минута, до есента ще имаме решение за визията на паметника", обещава архитектът. Очаква се ремонтът да струва 15 млн. лева.

Преди дни стана ясно, че общината готви подмяна на настилката и поставяне на видеонаблюдение  с още 14 млн. лева по оперативна програма "Регионално развитие". Пространството трябва да е преобразено до две години.

fallback
Още от България
fallback