fallback

Регистър и няколко условия: Ферми ще продават "планински продукт"

Това предвижда наредба на земеделското министерство

11.04.2019 | 23:00 Автор: Ивайло Николов

Фермерите от планинските райони ще могат да ползват етикета "планински продукт", но трябва да са вписани в специален регистър. Това предвижда наредба на Министерството на земеделието, предложена за обществено обсъждане.

Възможността за въвеждането на този етикет е предвидена в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Това е незадължителен термин за качество, пояснява зам.-министърът доц. Янко Иванов в мотивите, съобщава INVESTOR.BG

Млякото, медът и яйцата с етикет "планински продукт" трябва да са от планински райони. При производството на месо животните трябва да бъдат отглеждани в планините и да прекарат най-малко последните две трети от живота си там. Поне половината фуражи за тези животни трябва да са от планински район.

Терминът "планински продукт" може да се използва и при директни доставки на непреработени животински продукти по Наредба 26.

За получаване на удостоверение за качество "планински продукт" стопаните ще подават заявление до регионалните звена на Българската агенция по безопасност на храните и след получаването му ще бъдат вписани в публичен регистър, който ще се поддържа на страницата на земеделското министерство.

Ако някой ползва такъв етикет, без да отговаря на условията, глобата е от 1000 лв. до 5000 лв.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback