Протести в страната заради побоя над Октай Енимехмедов

Целта е не да бъде оправдан нападателят на Ахмед Доган, а да се осъдят действията на "биячите".

02.02.2013 | 09:39
Протести в страната заради побоя над Октай Енимехмедов
Протести в страната заради побоя над Октай Енимехмедов

Протестът "Съд за "делегатите", пребили Октай Енимехмедов" е планиран за градовете София, Варна, Бургас и Пловдив. В столицата акцията е насрочена за 12 часа пред сградата на Народното събрание, а в останалите три града всеки от протестите ще бъде пред сградата на Съдебната палата по същото време.

В съобщение във Facebook, организаторите на демонстрацията припомнят, че на 19 януари в НДК по време на конференция на ДПС „бяха извършени две престъпления, а не едно”.

„За едното - лицето Октай Енимехмедов е задържан и очаква съд. За другото обаче виновни няма. Група лица по хулигански подбуди нанесоха побой с телесни повреди на Октай Енимехмедов – престъпление по Наказателния кодекс”, посочват организаторите и допълват, че случаят скандализира българското общество.

Протестиращите изтъкват, че не желаят да оправдават действията на нападателя на Ахмед Доган, а осъждат тези на делегатите, които го пребиха.

Активистите ще настояват записите от побоя да бъдат прегледани; лицата, нанесли побой над вече не представляващия заплаха Енимехмедов, да бъдат разпознати; анализиране на виковете на делегатите, сред които "убийте го" и "не го оставяйте жив", които могат да бъдат окачествени като подбудителство към убийство; да им бъде повдигнато обвинение за побой и хулиганска проява на обществено място; справедлив процес.

Организаторите вече разполагат в завършен вид със "сигнал" до главния прокурор Сотир Цацаров, написан от юристи, който ще внесат до деловодството, след като бъде подписан демонстрантите.