fallback

"Топлофикация" призна за грешки на инкасатори

Надписаните сметки ще бъдат коригирани този месец.

01.02.2013 | 15:58

Двама инкасатори и фирмата за дялово разпределение "Директ" са допуснали грешки при засичането на декемврийските сметки, съобщи днес на пресконференция шефът на столичното парно Стоян Цветанов. След бума на жалби от абонати, сред които и политици, общината започна повторна проверка. 113 апартамента са с надписани фактури и ще бъдат коригирани този месец. Имената служителите Цветанов не пожела да съобщи, фирмата ще бъде глобена с 500 лева.

Практиката да се преправят сметки и по-този начин да се замазват гафовете на топлинните счетоводители не допадна на кметът Йорданка Фандъкова. Решение на проблема може да има според нея, ако отпаднат счетоводителите и се въведе едномесечно отчитане. От ръководството също заявиха, че са готови на диалог за решаване на проблема.

Същевременно Цветанов категорично отказва да коментира друг проблем – натрупаните дългове на топлоцентралата и твърденията на член на енергийния регулатор, че са на печалба от 21 млн. лева и могат да си плащат сметките към "Булгаргаз".

От Асоциацията на топлофикационните дружества мислят точно обратното – "Топлофикация" имала спешна нужда от програма за развитие и привличане на инвестиции. "Трагичното състояние се дължи и заради негативния образ, който медиите очертаха, отразявайки делото срещу бившия шеф Валентин Димитров (известен още като Топлото).

Една от възможностите  за осигуряване на средства е с придобиването на миноритарен пакет от акции от Българския енергиен холдинг (замяна на дълг срещу собственост), съобщи този месец енергийният министър Делян Добрев.

fallback
Още от България
fallback