След бурни дебати оставиха на поста артдиректора на "Пловдив 2019"

Тя беше в центъра на хомофобски скандал

08.04.2019 | 21:37 Редактор: Зорница Костадинова
След бурни дебати оставиха на поста артдиректора на

След бурни дебати пловдивският общински съвет остави на поста и ръководителя на организационния комитет на Европейската столица на културата Светлана Куюмджиева. Името на артистичния директор на Фондация "Пловдив 2019", беше в центъра на хомофобски скандал.

Извънредното заседание беше свикано, за да може общинската фондация "Пловдив 2019" да даде отчет за изминалите две години и да бъде обсъдена оставката на артдиректора ѝ . 

Оказа се обаче, че това може да стане само след решение на членовете на съвета, но не и на общинските съветници. 

Сред обвиненията към Светлана Куюмджиева са, че тя е одобрила проекта за провеждане на дискусия и изложба със снимки от гей паради. 

"Моето мнение относно нейното изпълнение е за несправяне с работата във Фондацията и относно художествената стойност и стойността на проектите като цяло", заяви общинския съветник от ВМРО-Пловдив  Стефан Пуслийски.

Според кмета Иван Тотев, функцията на Светлана Куюмджиева е чисто административна.

Самата Куюмджиева не присъства на извънредната сесия на общинския съвет, но определи искането на оставката ѝ като политическо.

Тя обясни, че във Фондацията стриктно спазват изискванията за подбора и организацията на събитията покрай домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата. 

"Не смятам, че нито по някакъв начин съм дискредитирала проекта, нито съм си омаловажила работата, нито съм изневерила по някакъв начин на програмата ЕСК. Цялата тази кампания, която се води срещу мен е абсолютно обидна", допълни артистичният директор на "Пловдив 2019". 

Скандалът около фондация „Пловдив“ 2019, отразен и от чужди медии, не е първият. Преди три месеца прокуратурата започна проверка за злоупотреба с обществени средства при изграждането на кулата-сцена, на която на 12 януари се състоя откриването на Европейска столица на културата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК