fallback

Цацаров иска отстраняване на шеф на прокуратура

Унищожават се документи във Върховната касационна прокуратура, установила проверка.

31.01.2013 | 15:14

Отстраняване на шефа на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев иска новият главен прокурор Сотир Цацаров заради делото „САПАРД“. Причината е, че председателят е разпределил делото директно на наблюдаващия прокурор Стойчо Ненков, а не както е по закон – на случаен принцип.

Около името на въпросния прокурор също избухна друг скандал, след като оттегли протеста си срещу двамата обвиняеми Марио Николов и Людмил Стойков с мотива, че няма доказателства.

Сотир Цацаров разкри още, че при проверка в Инспектората на Върховната касационна прокуратура е установено унищожаване на документи. Намерени са и записи, които не е трябвало да бъдат там.

Делото за източване на седем милиона и половина евро от предприсъединителната програма  най-вероятно ще бъде внесено за ново разглеждане. В момента прокуратурата изготвя искането. Николов и Стойков бяха оправдани миналата есен и предизвикаха учудване от страна на Брюксел как така по едно и също дело германски съд издава наказателни присъди, а софийски ги оправдава. Разследването по казуса започна през 2007 след сигнал на европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

fallback
Още от България
fallback