Цацаров иска отстраняване на шеф на прокуратура

Унищожават се документи във Върховната касационна прокуратура, установила проверка.

31.01.2013 | 15:14
Цацаров иска отстраняване на шеф на прокуратура
Цацаров иска отстраняване на шеф на прокуратура

Отстраняване на шефа на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев иска новият главен прокурор Сотир Цацаров заради делото „САПАРД“. Причината е, че председателят е разпределил делото директно на наблюдаващия прокурор Стойчо Ненков, а не както е по закон – на случаен принцип.

Около името на въпросния прокурор също избухна друг скандал, след като оттегли протеста си срещу двамата обвиняеми Марио Николов и Людмил Стойков с мотива, че няма доказателства.

Сотир Цацаров разкри още, че при проверка в Инспектората на Върховната касационна прокуратура е установено унищожаване на документи. Намерени са и записи, които не е трябвало да бъдат там.

Делото за източване на седем милиона и половина евро от предприсъединителната програма  най-вероятно ще бъде внесено за ново разглеждане. В момента прокуратурата изготвя искането. Николов и Стойков бяха оправдани миналата есен и предизвикаха учудване от страна на Брюксел как така по едно и също дело германски съд издава наказателни присъди, а софийски ги оправдава. Разследването по казуса започна през 2007 след сигнал на европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).