fallback

Баби-доброволки се грижат за болни във Великотърновско

Възрастните дами се организират сами и не търсят помощ от никого

07.04.2019 | 14:53 Автор: Бойко Димитров

Баби-доброволки се грижат за болни и трудно-подвижни пенсионери, като им пазаруват и помагат в домакинстовото. Социалната практика е разпространена в доста села във Великотърновско. Възрастните хора се организират сами без да търсят съдействието на местните власти и без да получават пари за това.

86-годишната Анка Милева е сама в къщата си от години, тъй като дъщеря й живее в Дряново. Преди две години си счупила крака и вече почти не излиза извън дома и градината си. Оттогава за нея се грижи съседката й Райна Иванова. "И кмета, и комшийката Райна, всичките, ми помагат! Баба Райна всеки ден иде да ме види какво правя, като тръгне за хляб и вика: "Имаш ли нужда от нещо?", разказва Анка.

82-годишната Райна Иванова пък не пропуска ден без да се отбие при съседката си и да я нагледа.  "Ами с какво да й помагам – купувам й хляб. Това ми е единствената помощ. И единствената ми разтуха- тя сама и аз съм сама! Приказваме си бабешки работи! Ей тъй от човещина, нито ми е роднина, нито нищо", споделя бабата.

Социалната практика в селото е от години и е на доброволни начала. От Община Велико Търново подготвят европроект за патронажната грижа, в който ще ползват опита на възрастните доброволки. В него ще бъде предвидено възрастните жени, които се грижат за болни старици, да получават допълнителен доход към пенсиите си. 

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback