Депутати искат промени в закон след високите сметки за парно

Народните избрнници се оплакаха, че получили през декември двойно по-високи фактури спрямо миналата година.

31.01.2013 | 08:46
Депутати искат промени в закон след високите сметки за парно

Декемврийски сметки за парно между 300 и 600 лева получиха депутати, които недоумяват как за същото жилище и приблизително еднаква консумирана енергия миналата година са платили двойно по-малко. В кулоарите на парламента вече усилено се говори, че от опозицията обмислят да внесат промени в Закона за енергетиката, с които да бъде въведено месечно отчитане и отпадане на топлинните счетоводители. Ако поправките станат факт, може да влязат в сила през следващия отоплителен сезон.

Идеята се подкрепя и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. "След като се дават 6 млн. лева годишно на фирмите за дялово разпределение, за да отчитат парното, трябва да бъдат по-отговорни пред абонатите и да дадат яснота как се изчисляват сметките". По нейно нареждане, след постъпили множество жалби в общината, започна повторна проверка на сметките. Обобщените резултати трябваше да бъдат представени вчера в парламентарната икономическа комисия, но заради отсъстващи депутати, заседанието е отложено за днес.

Пълна финансова проверка започна в софийското парно. От ръководството заявиха, че са съгласни да се провери документацията, по този начин щяло да стане ясно как е било управлявано дружеството. Изпълнителният директор дори предлага инспекцията да обхване по-дълъг период 2007-2012, за да се проследи как са натрупани над милиард лева дългове. От Синята коалиция предложиха освен общината и Сметната палата да провери "Топлофикация".