Плевнелиев оставя вратичка за АЕЦ "Белене" след изборите

Строежът е замразен поне до юли, казва президентът пред френска телевизия.

30.01.2013 | 11:48
Плевнелиев оставя вратичка за АЕЦ

Строежът на проекта „Белене“ е замразен поне до изборите през юли, след това ще има още дебати, коментира Росен Плевнелиев в интервю за френския телевизионен канал France 24. Проектът за втората АЕЦ беше спрян от кабинета миналата пролет, като на негово място бе решено изграждане на седми блок в Козлодуй. Заради решението социалистите организираха референдум, който ще се гледа отново в пленарна зала. Според окончателните резултати на ЦИК над 60 на сто от българите искат изграждане на нова ядрена мощност.

Проблемите с българската ромска общност в Европа също е засегната в изказването на президента. "Имаме около 2000 роми с български паспорт във Франция, от тях 400 души се считат, че са нелегално пребиваващи. Според него проблемът не е нито само български, нито само френски, а европейски, тъй като са нужни съвместни усиля за интеграция".

Присъединяването към Шенгенското пространство остава основен приоритет и сме благодарни за френската подкрепа, отбелязва още Плевнелиев. По думите му България пази границите си сигурни и резултатите са видими за Европейската комисия.