Шефът на БАН става министър на образованието

Милена Дамянова, чието име се спрягаше за овакантеното от Сергей Игнатов място, остава заместник-министър.

30.01.2013 | 11:21
Шефът на БАН става министър на образованието

Академик Стефан Воденичаров да е новият министър на образованието, науката и младежта, предложи премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС в сряда. Досега той ръководеше Българска академия на науките, начело на която застана в края на миналата година. Стефан Воденичаров оглавяваше и инициативния комитет на БСП, събрал подписката за свикване на референдум за АЕЦ "Белене".

Милена Дамянова, чието име се спрягаше за овакантеното от Сергей Игнатов място, остава заместник-министър с ресор „Средно образование”. Според премиера тя трябва „да се справи добре” и да „доизкара” закона за средното образование, който е в парламента, в оставащите месеци преди изборите.

Воденичаров трябва да попълни дупката в образователното министерство, след като Игнатов бе освободен заради открити нередности във Фонд „Научни изследвания“. Във вторник премиерът разясни, че уволнението дошло, след като досегашният министър не се вслушал в думите му, когато говорел за корупция, която трябвало да се изкорени от фонда и не направил необходимите промени.

В коментар днес Борисов окачестви Игнатов като добър министър, който направил много неща, но по отношение на фонда се забавил, спорил с него и с доклада на инспектората и затова се наложило да се разделят.

По-рано днес пък стана ясно, че вчера Изпълнителният съвет на фонда е приел оставката на професор Рангел Гюров като председател на съвета.