България отстъпва в класация за свободата на словото

Медиите си налагат автоцензура, за да избегнат натиск, отбелязват "Репортери без граници".

30.01.2013 | 10:41
България отстъпва в класация за свободата на словото
България отстъпва в класация за свободата на словото

България се срина със седем места до 87-о място в годишна класация на организацията "Репортери без граници". Според авторите на доклада проблемът със свободата на словото в страната се коментирал от почти всички посланици на страните-членки, дори новият американски дипломат Марси Рийс споменала в първите си интервюта, че знае за оказван политически натиск. "За да го избегнат, медиите си налагат автоцензура", пише още в анализа. Ретроспекция на преходните години показва, че през 2009 страната е заемала – 68-о място, 2010 – 70-о, 2011- 80-о.

"Свободата на медиите повече от всякога е проблем на балканските страни, които искат да се присъединят към Европейския съюз, но изпитват негативните ефекти от икономическата криза“, подчертават от "Репортери без граници".

Няколко европейски страни са далеч зад останалите държави на Стария континент, се казва още в доклада. Протестите в Беларус, след преизбирането на президента Александър Лукашенко, са пратили страната с 14 позиции надолу – на 168 място. Турция, която се рекламирала като модел за развитие в региона, отстъпва също с 10 места надолу и е на 148 място, а Гърция – 70-о. Лидер е Финландия, а на последно – Еритрея.