fallback

Златко Баретата прострелян с "Калашников"

Полицията работи по три основни версии.

30.01.2013 | 16:58

(Обновена в 17:43)

Части от оръжието, с което е стреляно по Баретата, откриха днес разследващи. Според СДВР Златомир Иванов е ранен с автомат "Калашников", следи от ДНК по него обаче е невъзможно да бъдат свалени.

Оглед е направен и на опожареното мястото срещу Съдебната палата, от който е стреляно. Работата на следователите е затруднена, тъй като след нападението покривът рухна.

Полицията работи по 3 основни версии за причините за стрелбата. Едната е, че Иванов е трябвало да свидетелства по мегадело срещу организирана престъпна група за рекет. Втората е, че е подал информация за задържането на престъпен бос в Солун. Третата е свързана с информация, че е бил гарант по трасе за транзитна пратка дрога, с която е имало проблем.

Според разследващите целта на стрелеца не е била не да го убие, а да го предупреди. Вероятността да свидетелства по някое от големите дела не е малка. Името на Баретата вече изплува по делото срещу групата за отвличания "Наглите", обясняват криминалисти.

Баретата беше прострелян на четири места при влизането си през централния вход на Съдебната палата вчера сутринта. Той има тежки увреждания на вътрешни органи и на крайниците. Направени са няколко операции, но състоянието му оставка тежко, съобщи хирургът д-р Стоян Сопотенски. "Не се знае какво ще се случи, всеки момент е критичен. Най-вероятно ще се наложат още операции."

Състоянието на охранителя Атанас Станков, който също пострада при стрелбата, е стабилно. Има рана на бедрото и животът му е вън от опасност, съобщиха още от лечебното заведение.

С опита за покушение започна днешното заседание на депутатите, които отхвърлиха искане на Иван Костов да бъде изслушан премиерът. "Радвам се, че нищо не се е случило, но поемете поне някакъв ангажимент за спокойствието на съдебната власт", обърна се бившият премиер към управляващата партия.

Вчера ДПС поискаха оставката на Борисов заради стрелбата, а Станишев посочи за виновен вицепремиера Цветан Цветанов.

fallback
Още от България
fallback