Всички търговци на цигари ще трябва да си направят електронна регистрация

Причината е нова система за наблюдение на тютюневите изделия в ЕС

04.04.2019 | 23:18 Редактор: Ивайло Николов
Всички търговци на цигари ще трябва да си направят електронна регистрация

От 20 май 2019 година в целия Европейски съюз влиза в сила новата система за наблюдение и проследяване на цигари и тютюн за пушене.

Всяка потребителска опаковка на цигари и тютюн за пушене, произведена след 20 май 2019 година, ще бъде маркирана с уникален код, предупредиха от Българската асоциация на тютюневата индустрия.  

Системата изисква всички търговци на едро и на дребно да се регистрират, за да получат свои кодове за търговското си дружество, за всеки свой магазин или склад, пише INVESTOR.BG

Издател на уникални идентификатори е Печатница на БНБ. Регистрацията на търговците ще се извършва само по електронен път, а началната дата е 15 април. 

Всеки търговец трябва да подаде онлайн заявление на въпросната интернет страница, за да получи по един идентификационен код за икономически оператор и за обекти, които той управлява. 

От Българската асоциация на тютюневата индустрия призовават всички търговци на дребно на тютюневи изделия да се регистрират максимално бързо с цел безпрепятствено преминаване към прилагане на новите изисквания на системата за проследяване, които влизат в сила от 20 май 2019 г.  

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК