Дянков иска преобразуване на научния фонд

Бръснарница получи пари от фонда, твърди учен.

29.01.2013 | 14:26
Дянков иска преобразуване на научния фонд
Дянков иска преобразуване на научния фонд

(Обновена в 17:26)

Фонд "Научни изследвания" да бъде преобразуван в дирекция към образователното министерство, предложи вицепремиерът Симеон Дянков. Заради засечени при проверка 60 нарушения, образователният министър Сергей Игнатов и директорът на фонда вчера подадоха оставки, а финансовият министър обяви спешни реформи. Скандалът избухна през декември, след като стана ясно, че с 15 милиона лева са финансирани 95 от общо 1024 проекти.

Миналата седмица помолих министъра да направи необходимите промени в научния фонд, но той реши да ме убеждава в обратното. За съжаление, Сергей Игнатов не ме чу като казах, че думата корупция, не искам да чувам - още по-малко от учени на площада, обясни Борисов причината за поисканата оставка. Новите имена се очаква да бъдат известни до края на седмицата.

Бръснарница и фирма за кашкавал са получили средства по фонд „Научни изследвания", съобщи учен от Софийския университет "Св. Климент Охридски“, присъствал на вчерашната среща с премиера. Академичната общност беше информирана, че при проверка са засечени 60 нарушения. За пореден път протестиращите заявиха, че не вярват на образователния министър, а 3 млн. лева от общо 15 са разпределени между приближени организации. Сред тях имало фирма за опаковане на музейни експонати, собственост на преподавател в Нов български университет.

Дали сме сигнал на прокуратурата за допуснати нарушения с държавна помощ. Разбрахме и от премиера, че докладът на Инспектората към Министерския съвет също е предаден на институцията. Сумите обаче вече са преведени и усвоени. Юридически е много сложно да се върнат, смята Виктор Атанасов.

След като станаха известни нарушенията, образователният министър и директорът на фонда подадоха оставка, учените обещаха 10 дни да не протестират, а Борисов се закани да накаже всички, които са виновни за скандала.

В научния фонд ще има нови хора, които да използват парите, за да правят наука, коментира премиерът Бойко Борисов. Той допълни още, че най- късно до няколко седмици ще бъдат ясни новите назначения. Вижте изказването му от видео файла.